Maldives

Maledivy

MALE, GAAFARU, KAASHIDHOO, THULUSDHOO, VILLINGILI

Maledivy – vysnivana destinacia nejedneho cestovatela… Uz pri pohlade z lietadla na roztrusene ostrovy obkolesene lagunami s tyrkysovou vodou, sme sa nevedeli dockat kedy konecne pristaneme…

Po vybaveni vsetkych formalit na letisku sme sa presunuli trajektom do hlavneho mesta Malediv – Male a odtial taxikom do pristavu Villingili. Toto je vychodzi bod vsetkych lodi na okolite ostrovy. Maledivy pozostavaju asi z 1000 ostrovov ale len okolo 200 z nich je obyvanych. Cestovanie vladnymi trajektami je trochu unavne ale s cenou 3 USD za listok urcite najlacnejsi sposob prepravy na okolite ostrovy. Vacsinou je na trajektoch dost miesta takze sa da na sedadlach aj natiahnut a trochu si schrupnut.

Maldives
Maldives

Pocas plavby sme minali niekolko mensich ostrovov s uzasne tyrkysovou vodou v roznych odtienoch, na ktore som sa nevedel vynadivat takze spanok u mna neprichadzal do uvahy. Trajekt na nas prechodny pobyt – ostrov Kaashidhoo – trval 5 hodin s jednou zastavkou na ostrove Gaafaru a i ked sa to zda dlho, uslo nam to celkom rychlo.

Maldives
Gaafaru

Povodne sme mali zabukovane ubytovanie na blizsom ostrove Guraidhoo ale po precitani si odporucani na stranke Airbnb sme sa rozhodli pre vzdialenejsie Kaashidhoo. A dobre sme urobili… Kaashidhoo je piaty najvacsi ostrov s 2300 obyvatelmi, ktory spada pod administrativny celok Kaafu Atoll.

Maldives
Kaashidhoo

Hned po prichode nas v pristave cakal Ahmed s Abbasom – hlavni clenovia osadenstva, ktore sa o nas kralovsky staralo pocas celeho pobytu. Uvitali nas cerstvymi kokosmi, ktore nam po zdlhavej ceste trajektom velmi dobre padli. Po tomto obcerstveni sme si isli zhodit batozinu na izby a kedze sa pomaly zacalo zvecerievat rychlo sme vyrazili na plaz aby sme sa uz konecne v tomto raji mohli okupat.

Maldives
Kaashidhoo

Opisovat to radsej ani nejdem, myslim, ze fotky hovoria sami za seba… Kazdy den bol pre nas pripraveny bohaty program. Zacinalo sa vacsinou rannym snorchlovanim hned po ranajkach na roznych miestach ostrova, ktore Ahmed s Abbasom velmi dobre poznali. Vdaka nim sme mali moznost vidiet uzasny podmorsky zivot na tomto nadhernom ostrove. Koraly a rybky vsetkych moznych farieb a tvarov, male zraloky, korytnacky, kraby, raje a vsetko ostatne co si len viete predstavit… Uplna fantazia.

Maldives
Podmorsky svet

Kupat sa v tejto teplej tyrkysovej vode bol pre nas najvacsi zazitok. Po obede sme vacsinou isli na obhliadku ostrova, kde sme napriklad videli ako domaci vyrabaju lode alebo nas zobrali na farmy kde sa pestuje uplne vsetko. Cez banany, manga, papaje, kokosy, bread fruit, melony az po papriky, redkovky atd. Clovek by povedal, ze su uplne sebestacni. Je zaujimave, ze kazda farma ma svoju studnu so sladkou vodou. A to ani nemusia kopat velmi hlboko aby sa k nej dostali. Na ostrov uprostred oceanu ked je siroko-daleko iba slana voda ma to dost prekvapilo…

Maldives
Kaashidhoo

Dalsia z poznavaciek, na ktoru nas Ahmed zobral bola navsteva pozostatkov starobyleho budhistickeho chramu, ktory bol na ostrove objaveny len pred 10 rokmi a podla zisteni ma mat viac ako 1500 rokov!
Podvecer sme potom chodili na vecerne rybacky a vsetko co sme ulovili sme na druhy den mali pekne ugrilovane na tanieroch… Domaci sa tu celkovo zdravuju velmi zdravo. Popri uz spominanych rybach, ovoci a zelenine nejedia ziaden cukor alebo sladkosti. Jediny cukor, ktory sa k nim dostava je ten prirodny z ovocia. Posledny vecer nasho pobytu sme boli milo prekvapeni ked nam na rozlucku nachystali veceru priamo na plazi. Opat skvele grilovane ryby s opekanymi zemiakmi, ryzou a salatom a dokonca aj s tortou. Dokonalu kulisu tohto vecera dotvarali sviecky, sumenie mora a obloha plna hviezd… Lepsie sme sa s tymto nadhernym ostrovom ani nemohli rozlucit.

Maldives
Kaashidhoo

Nas pobyt sa tymto prichylil ku koncu a i ked sme mali odlet az vo stvrtok, museli sme odist uz v stredu lebo trajekt z Kaashidhoo vo stvrtok nepremava. Yoosuf – majitel penzionu kde sme byvali nam zajednal este jednu noc cez znameho na ostrove Thulusdhoo, ktory je od hlavneho mesta Male vzdialeny len 45min takze na letisko sme to odtial mali na skok. Aby som vas dal do obrazu tak len na porovnanie, cena za noc v rezorte stoji okolo $700 a je v tom zahrnuta len noc s ranajkami. Ked byvate u domacich v penzione co bol nas pripad tak vas noc vyjde $50 a to sme mali vlastne All Inclusive balik, v ktorom bolo nielen ubytovanie ale aj komplet strava, pitie, ovocie, zelenina, zakusky a vsetky mozne vylety so snorchlovanim, rybackami a vyletmi po ostrove.

Maldives
Kaashidhoo

Thulusdhoo

Po prichode do Male nas uz v pristave cakal zamestnanec penzionu Isola Maldives, ktory nas prisiel vyzdvihnut a zobrat na dalsi trajekt smerujuci na ostrov Thulusdhoo. Tento ostrov s velmi peknou plazou je o nieco mensi ako Kaashidhoo ale zato ovela turistickejsi. Do penzionu sme prisli podvecer a kym baby popijali kavicku ja som vhupol do plaviek, nasadil snorchel a vyrazil za rybickami do vody. Aj tu to bola uplna parada s mnozstvom koralov a vselijakych farebnych rybiek takze som si to vychutnal az kym sa nezotmelo. Potom sme este vyrazili na obhliadku ostrova a stihli sme aj trochu pokecat s domacimi. Iba sme sa utvrdili v tom, ze cim dalej od hlavneho mesta tym lepsie…

Maldives
Thulusdhoo

Rano sme mali trajekt naspat do Male uz o 7 rano ale kedze som sa chcel rozlucit s ostrovom na urovni tak som si trochu privstal a isiel si este zaplavat. Po prichode do Male sme mali este dost casu kedze let naspat na Sri Lanku sme mali az vecer o 19:00. Na trajekte nam jeden chlapik povedal, ze na ostrove Vilingili, ktory je od Male vzdialeny len 7 minut trajektom je pekna plaz tak sme sa tam teda vybrali.

Maldives
Villingili

Slnko stale pieklo tak sme si hned po prichode na Vilingili dali kokos na osviezenie. Trochu sme si obzreli ostrov, povegetili na plazi a vratili sa trajektom do Male. Stale sme mali vela casu do odletu ale kedze sme sa nechceli neskor nahanat, isli sme sa naobedovat a potom sme si vzali dalsi trajekt na nedaleky ostrov kde je letisko a vybrali sme sa tam do hoteloveho komplexu Hulhule Island vychutnat si este posledne chvile na plazi.

Maldives
Hulhule Island

Hned po prichode do hotela sme si zlozili batozinu na recepcii a vyrazili na plaz. Hulhule Island je perfektne vybaveny hotelovy komplex s golfovym, tenisovym a basketbalovym ihriskom a dokonca ma aj malu botanicku zahradu. Hotel mal iba malicku plaz hned vedla bazena ale to nam uplne stacilo aby sme tu stravili posledne 4 hodiny pred odletom na Sri Lanku.

Co dodat na zaver? Asi sa budem opakovat ale opat musim len skonstatovat, ze to bol asi jeden z najlepsich tripov na akom sme doteraz boli. Vsetko to zacalo plagatmi na stene v izbe pred niekolkymi rokmi a obrovskou tuzbou ist sa na tie miesta pozriet. Do Indie sa da po vybaveni zbytocne komplikovanych viz v pohode dostat, na Sri Lanku este jednoduchsie ale keby v roku 2012 Maledivsky prezident nepovolil krajanom ubytovavat turistov vo svojich domoch, nikdy by sme sa tam nedostali. Jedinou moznostou by bola iba navsteva rezortov, ktore su nenormalne predrazene takze vdaka aj zato, ze sa Maledivcania rozhodli ist touto cestou. Je fajn, ze este stale mozte stretnut ludi, ktori v zivote nevideli sneh a ked im ho opisujete, hltaju kazde vase slovo a oci im svietia ako malym detom pri vianocnom stromceku…

Kazda z tychto krajin mala pocas nasej cesty svoj highlight. V Indii to bol pre mna splneny sen – navsteva Taj Mahalu, na Sri Lanke – Levia skala v Sigiriyi, no a Maledivy s ostrovom Kaashidhoo tak to bol uplny bonbonik na zaver…

P. S. Ked som v Januari isiel v Banskej Bystrici okolo jednej nemenovanej cestovnej kancelarie a uvidel tyzdnovy pobyt na Sri Lanke za 1200 Eur tak som sa len pousmial lebo nam sa skoro podarilo vmestit do tohto isteho rozpoctu ale nie s tyzdnovym ale 3-tyzdnovym pobytom a nie s jednou ale s tromi exotickymi destinaciami. To len poukazuje na to ako su pobyty cez cestovky zbytocne predrazene. 

Poskladajte si vylety sami a vyrazte do sveta!

Tip 1: Ubytovanie si zabukujte na stranke Airbnb. Usetrite dost penazi a budete mat prilezitost byvat s domacimi a spoznat ich kulturu.

Tip 2: Na Kaashidhoo chodte snorchlovat s korytnackami a vyskusajte vsetky druhy ovocia a nevynechajte navstevu lodenice a obhliadku fariem.

Tip 3: V Male sa dlho nezdrziavajte ale chodte radsej trajektom na nedaleky ostrov Villingili s peknou plazou alebo vybehnite na letiskovy ostrov na plaz v Hulhule Island hoteli.

Celkove naklady: 20 noci (India + Sri Lanka + Maledivy):  £1320.00 

(Ceny za Februar 2016)

Vdaka za precitanie clanku. V pripade akychkolvek otazok, navrhov alebo postrehov budem rad ked mi ich napisete dole do komentov.

2 thoughts on “Maledivy”

  1. 100 bodov starky!!!zase si len dokazal, co tebe ide najlepsie – naplanovat,zorganizovat a uskutocnit paradny trip!A hlavne vytazit z neho maximum za rozumne naklady!!
    Zaujimalo by ma, ci by sa na Kaashidhoo dali stravit paradne 2 tyzdne bez toho, aby sa clovek zacal pomaly nudit. Co myslis?
    Ak sa nahodou zase niekam vyberieme, tak urcite nebudeme vahat sa ta pytat na vsetky detaily :)) vela zdaru na cestach ahooooooooooooooooooooj

    Like

    1. Ahooj, vdaka. Presne tak ako vravis. Za malo penazi vela muziky…😉 Na Kaashidhoo sa kludne daju stravit aj 2 tyzdne ale viac uz asi nie. Urcite by som si este rad pockal na tie delfiny, ktore sme pocas nasho pobytu nestihli… Ked sa budete chystat zase niekam do sveta, daj vediet a zase spolu nieco naplanujeme. Zdravime 😉🖐

      Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

"Travel is the only thing you buy that makes you richer"